Assalamualaikum. Selamat hujung mingguuuu ! Hari Ahad terakhir sblm Ramadhan. So hri ni last masakkk. Uhuiiiii ! Esok, Selasa, beli ajee. Rabu dah puasa. In shaa Allah. So hri ni mari memasak udang bsar. Ayah beli tadi utk anak menantu nye. :D
Bahan bahan :
Udang besar 1/2 kg - 1 kg cuci bersih, buang kepala yg tajam shj. Kulit tak perlu dibuang.
Bawang merah 4 biji (tumbuk)
Bawang putih 2 biji (tumbuk)
Halia 1 inci (tumbuk)
Serai 1 batang
Cili kering kisar 10 sudu
Sos tomato 1 sudu
Sos cili 1 sudu
Sedikit kicap manis
Garam gula secukup rasa
Air (untuk bg berkuah)
Bawang besar 1 biji
Cara cara :
1. Panaskan minyak, tumis bahan yg ditumbuk dgn serai sampai naik bau. Masukkan cili kering. Kacau sampai pecah minyak.
2. Setelah pecah minyak, masuk kan air. Anggar untuk bagi berkuah. Masuk sos tomato, sos cili dgn kicap manis. Tabur garam gula ikut kesesuaian.
3. Setelah kuah menggelegak, masukkan udang. Bagi air udang keluar dlu, lpas tu adjust la tahap kepekatan kuah anda.
4. Tabur bawang besar, kacau sikit kemudian angkat. Sedia untuk dihidang.
Selamat mencubaaaaa !
0 comments:
Post a Comment