Ni la resepi nyee. Selamat mencuba. Try and error pon xpe. Asalkan dah cube. :D
Bahan Puff :
50 gram mentega
125 ml air
1/3 camca teh garam
75 gram tepung gandum, diayak
1 biji telur + 1 kuning telur, dikacau sebati
1/2 camca teh esen vanilla
1. Masukkan mentega dan air dlm kuali. Reneh smpai mentega cair. Masukkan garam dan tepung. Kacau dgn senduk kayu smpai adunan jadi doh. Pakai api perlahan okay !
Ni mentega yang dicairkan.
2. Setelah adunan tak melekat dah, tutup api dan biarkan adunan suam. Lepas suam, masuk adunan dlm mangkuk mixer dan mix telur dgn esen vanila smpai sebati.
3. Masuk adunan yang dah sebati dalam piping bed yg ade nozzle bintang atau ikut kreativiti msing msing.
4. Pipe adunan atas tray yg dah diletak kertas minyak utk elak puff melekat. Bakar selama 25 minit 200 darjah. Biarkan sejuk utk diisi sos kastard.
Contoh nozzle dan tray yg dah bubuh kertas minyak.
Sos kastard :
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1. Masukkan semua bahan kecuali telur. Panaskan atas api perlahan. Bila adunan dah pekat tutup api dah msukkan telur. Kacau laju laju. dan siapppppp !
2. Potong puff di tengah utk msukkan kastard. Boleh dihidangkan.
Selamat mencubaaaaaaa ! :)
Cream puff sos kastard yang gemuk macam tuannye jugak. KIKIKI :P
0 comments:
Post a Comment